Zelf een logo en huisstijl creëren?

door | 05-02-2021 | Design | 0 Reacties

Voordat je begint met het maken van een website heb je een logo en huisstijl nodig. In theorie kan het ook zonder, dan maak je een website met een standaard layout. Maar als je een duurzaam bedrijf wilt hebben met een persoonlijke website, dan is het nodig om een logo en huisstijl te hebben.

In dit artikel geef ik enkele tips als website specialist, ik ben geen designer. Zij maken niet zomaar een mooi plaatje of kiezen niet gewoon wat leuke kleuren.. ze besteden echt veel tijd aan de psychologie er achter en creëren een unieke en persoonlijke huisstijl. Ons advies is altijd om een designer in te schakelen maar als dit er even niet in zit, dan kun je het zelf proberen!

De basis van een huisstijl

Wat is de basis van een huisstijl en wat heb je nodig voor een website?

  • Logo
  • Kleuren
  • Lettertypes
  • Fotografie

Logo

Heb je zelf een idee voor een logo? Dan kun je dit zelf proberen te maken. Gebruik hier bijvoorbeeld Canva voor. Maar je kan ook een typografisch logo gebruiken. Dit is je bedrijfsnaam (of afkorting) met een mooi lettertype. Je kan ook spelen met een dikgedrukte of gekleurde letters.

LAURA LISA Logo

Kleuren

Een huisstijl is belangrijk om voor herkenbaarheid te zorgen. Als je dezelfde kleuren en lettertypes terug laat komen in al je uitingen (website, social media etc.) zorgt dit voor herkenbaarheid en meer vertrouwen van je klanten. Kies dan ook zorgvuldig je kleurenpalet en blijf deze gebruiken! Wil je het veranderen? Verander het dan overal.

Een handige tool om zelf een kleurenpalet te maken is Coolors.co. We adviseren je om minimaal een hoofdkleur te gebruiken en enkele steunkleuren. Deze kleuren kun je op verschillende manieren gebruiken op je site. Bijvoorbeeld bij een link, een knop of als achtergrondkleur.

Lettertypes

Met lettertypes kun je heel veel op een site! Je hebt er sowieso twee nodig: een lettertypes voor de koppen en voor de normale tekst. Je kan ook voor beide dezelfde gebruiken en spelen met de dikte en kleuren van de letters. Met een betaald lettertype (font) is het net wat unieker maar er zijn ook vele gratis opties!

Ideaal is het gebruiken van een Google font, deze zijn heel eenvoudig te gebruiken op je website. Via de site kun je ook zelf een woord of zin invullen en dan meteen door de lijst heen scrollen om te zien hoe het er uit ziet!

Fotografie

Het zijn vaak professionele foto’s die een website mooi maken. Ook hier geldt weer dat we je adviseren een fotograaf in te huren en een beeldbank met veel opties te maken. Maar ook dit kun je tegenwoordig vrij makkelijk zelf met een smartphone en voldoende licht.

Onze tips

  • Zorg voor voldoende landscape (breedbeeld) foto’s, dit werkt beter op een website.
  • Zorg voor variatie in je kledingkeuze, houding en achtergrond.
  • Kies eerst de kleuren van je huisstijl en pas de kleuren in je foto’s er op aan (bijv kleding en achtergrond). Dit zorgt voor een meer samenhangend en rustig geheel, je wilt ook niet dat de kleuren vloeken.
  • Een foto waarbij je helemaal rechts op links in beeld bent kan heel nuttig zijn voor een header (de grote eerste foto op een website pagina). Dan kun je er makkelijk tekst naast plaatsen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *