Eind 2018 lanceerde WordPress een update die de gehele WordPress ervaring in een nieuw jasje steekt! Met de invoering van de Gutenberg-editor verandert de manier waarop wij pagina’s en berichten schrijven en bewerken. Lees hier wat er precies is verandert en hoe dit werkt.

Wat is er nieuw?

Gebruiksvriendelijkheid is altijd één van de grootste kernwaarden geweest van WordPress. De update richt zich dan ook volledig op het compleet vernieuwen van jouw WordPress ervaring d.m.v. de nieuwe Gutenberg WordPress editor. Misschien klinken dit al kleine aanpassingen, maar dit is zeker niet het geval! Gutenberg transformeert de WordPress editor met een compleet nieuwe interface. Met behulp van modulaire blokken wordt het makkelijk gemaakt prachtige en functionele pagina’s te maken. Zoals gezegd in het handboek van Gutenberg:

“Het is een fundamentele modernisering en transformatie van de WordPress-ervaring waardoor er nieuwe kansen voor zowel gebruikers als ontwikkelaars worden gecreëerd. Gutenberg introduceert dus, in het kort, nieuwe frameworks, interactiepatronen, functionaliteit en gebruikerservaringen voor WordPress.”

 Gutenberg blokken

Blocks are the new black

De Gutenberg editor maakt gebruik van voor-opgemaakte blokken waarmee je je pagina’s opbouwt. Dit verandert niet hoe bezoekers jouw website zien, maar vereenvoudigt wel het proces van je website vormgeven zoals jij dat voor ogen hebt. Deze blokken kun je naar wens verplaatsen en aanpassen. Je kunt ook gemakkelijk herbruikbare blokken maken waardoor jouw opmaak automatisch wordt doorgevoerd op je website.

Visuele vormgeving

Ook heel fijn aan de Gutenberg editor is dat je tijdens het bewerken meteen kan zien welk effect dit zal hebben op de website. De opmaak in de editor toont veel beter hoe het eindresultaat zal zijn. Hierdoor heb je instant feedback over de pagina die je aan het samenstellen bent en kun je wijzigingen direct aanbrengen.

Oud en vertrouwd

Alle bestaande pagina’s komen in een “klassiek” blok terecht, welke je zoals voorheen kan bewerken of automatisch op kan laten splitsen in blokken. Dit laatste doe je door de blokopties te openen en op “Omzetten naar blokken” te klikken. Mocht je het helemaal klassiek willen houden kun je gebruik maken van de “Klassieke editor” plugin. Lees hier meer over het installeren van een plugin. Wanneer je deze plugin activeert is het net alsof er niks is veranderd en kun je als vanouds met de website aan de slag.

Conclusie

WordPress 5 biedt een gemakkelijke, creatieve manier van je website bouwen met behulp van blokken in de Gutenberg editor. Je kan oneindig spelen met de mogelijkheden die hierdoor geboden worden. Wel zal dit hele proces nog erg wennen zijn en als je daar nog niet aan toe bent kun je voorlopig ook gebruik blijven maken van de klassieke editor!