5 Tips voor een snellere WordPress website

door | 18-07-2019 | 0 Reacties

Op een trage website zit niemand te wachten. Letterlijk. Er is aangetoond dat zo’n 53% van website bezoekers afhaken wanneer ze langer dan 3 seconden op een pagina moeten wachten. Een razendsnelle website is dus van groot belang. We hebben hier een lijstje samengesteld van dingen die je zelf kunt aanpassen aan de website om zoveel mogelijk te optimaliseren.

Meten is weten

Allereerst moet je natuurlijk weten hoe snel je website precies is. Hoe weet je anders of je acties effect hebben gehad? Er zijn zat online tools waarmee je de snelheid van je website kunt testen. Wij maken meestal gebruik van webpagetest, zoals je hieronder kunt zien krijg je een duidelijk overzicht waarbij je je vooral wil focussen op de load time. Noteer deze tijd voor jezelf en blijf dit elke keer dat je een actie voltooid hebt testen zodat je weet of je effectief bezig bent.

WP Super Cache

Caching is onwijs effectief in het versnellen van je website. Het zorgt ervoor dat de code van een pagina niet telkens weer gelezen hoeft te worden, maar dat de pagina al helemaal klaar staat om geladen te worden. Dit bespaart flink wat tijd!

Er zijn veel beschikbare caching plugins maar wij adviseren het gebruik van WP Super Cache vanwege de snelheid en de gebruiksvriendelijkheid. Om hier gebruik van te maken installeer je de plugin, waarna je door navigeert naar de Instellingen > WP Super Cache. Hier klik je op ‘Caching On’ en vervolgens op Update Status. Easy as pie!

Tip! Caching kan er wel voor zorgen dat je wijzigingen aan de website niet meteen terugziet. Dan moet je eerst de ‘cache legen’. Login op je website en druk bovenin de balk op ‘Delete Cache’.

Trage plugins vervangen

Het kan zijn dat er momenteel plugins actief zijn op je website die je website vertragen. Om erachter te komen of dat het geval is en hoe je dit vervolgens verhelpt kun je de volgende stappen volgen:

  • Het is het beste dit in een staging omgeving te doen, een kopie van je website die losstaat van de daadwerkelijke website. Gezien je plugins in en uit zal schakelen. Deze maak je aan met behulp van de plugin “WP Staging”. Let op! Je kan de staging omgeving herkennen aan de oranje bovenbalk, als de bovenbalk gewoon donkergrijs is zit je nog op de echte website.
  • Vervolgens kun je in de staging omgeving alle plugins uitschakelen. Ga nu naar de staging website, is het verschil in snelheid merkbaar? Dan is er inderdaad een plugin die je website vertraagd.
  • Zet vervolgens een voor een de plugins weer aan en check steeds of de website nog (ongeveer) even snel is. Zo ja, kun je de plugin behouden. Na deze test schakel je de plugin weer uit en activeer je de volgende. Zorg er voor dat er ten alle tijden maar één plugin actief is.
  • Wanneer je de boosdoener gevonden hebt kun je onderzoeken welke andere plugins er zijn met dezelfde functie die je website niet zo zullen vertragen.
  • Verwijder op de live website de vertragende plugin en test of dit ook het gewenste effect heeft gehad op de snelheid van de website. Installeer vervolgens de vervangende plugin.

PHP versie wijzigen

Door gebruik te maken van de nieuwste PHP versie worden de scripts van de website sneller gedraaid. Gezien nog niet alle sites goed functioneren met PHP 7 staat de PHP versie meestal standaard op PHP 5.6. Neem contact op met je hosting provider en vraag welke PHP versie momenteel wordt gebruikt en of het mogelijk is deze te updaten naar de meest recente versie.

Vraag meteen of ze ‘opcache’ voor je willen aanzetten. Mocht het zo zijn dat je website niet optimaal functioneert na de update, vraag dan of ze de oude versie weer terug willen zetten.

Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn vaak grotere bestanden die meer tijd kosten om in te laden. Hier wordt de gehele pagina trager van. Maar afbeeldingen voegen toch heel veel meerwaarde toe aan je teksten. De hele website fleurt ervan op. Het is dus logisch dat je ze wel laat staan.

Met de gratis Smush plugin van WPMU DEV verklein je het bestandsformaat van alle afbeeldingen op de website zonder dat de afbeeldingen worden aangetast. Hierdoor kun je je pagina’s blijven verrijken met beeldmateriaal en de snelheid van je website verbeteren. Win win situatie!

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd kun je deze openen onder het kopje Smush in de linkerbalk van het WP Dashboard. Vervolgens worden al je afbeeldingen automatisch gescand en krijg je de optie om te “bulk smushen”. Zo heb je in één klap een snellere website.

Video’s

Het gebruik van videocontent op de website wordt steeds gebruikelijker. Video’s zorgen ervoor dat je website leeft en zorgen er vaak voor dat mensen langer op de website blijven. Maar wanneer je video’s hebt geüpload op de website kan het zijn dat je website hier trager van wordt.

Video’s zijn (vaak) gigantische bestanden die ruimte innemen op de server. Het beste is dan ook om ze op een andere server te laten draaien. Upload de video’s bijvoorbeeld op YouTube of Vimeo. Als je vervolgens de link in WordPress plakt wordt deze automatisch embeded in je post waardoor het er alsnog uitziet als video, zonder dat het de snelheid belemmert. Als je al video’s op de website hebt staan vervang deze dan en houd anders deze tip in het achterhoofd voor de toekomst!

Neem contact met ons op

We hebben hierboven een paar van de beste tips genoemd om de snelheid van je website te verbeteren. Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd maar niet het gewenste effect merkt, of als je er niet helemaal uit komt. Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we de snelheid van je website verder kunnen verbeteren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.