Wanneer je website eenmaal live is, wil je natuurlijk ook dat deze goed gevonden wordt op Google. Hier heb je bij het schrijven van je teksten wellicht al over nagedacht. Je hebt nagedacht over waar jouw doelgroep naar op zoek is en hoe je dat goed aan bod laat komen op de site. Maar de allereerste indruk die mensen van je krijgen begint vaak al voordat ze op je site zijn beland. Namelijk in de Google zoekresultaten. Met behulp van de plugin Yoast SEO kun je zelf de teksten schrijven die worden getoond in het overzicht van Google. Zo bepaal je zelf wat mensen als eerst van jou te zien krijgen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je algehele SEO score!

Denk eraan dat je in een meta-omschrijving kort en bondig uitlegt wat mensen kunnen verwachten van jouw webpagina. Sluit daarbij af met een call to action, waardoor mensen door willen klikken om meer te weten te komen. Wij zullen het in deze tutorial hebben over het plaatsen van de meta-omschrijvingen op je site. Voor inhoudelijke tips over het schrijven van meta-omschrijvingen verwijs ik je graag naar dit artikel van Yoast.

Instructie voor het maken van een meta-omschrijving

 1. Zorg ervoor dat de Yoast SEO plugin is geïnstalleerd op de site

  Dit kun je zien bij Plugins. Mocht dit nog niet zo zijn kun je klikken op Nieuwe plugin en hier zoeken naar Yoast SEO. Installeer en activeer deze vervolgens.

 2. Open de pagina/het bericht waar je een meta-omschrijving wilt toevoegen

  Ga in het WordPress Dashboard naar pagina’s of berichten en kies hier het gewenste bericht uit. Het is slim om te beginnen met de belangrijkste pagina’s op je site.

 3. Open de Yoast SEO opties

  Deze staan rechtsboven aan de bewerkpagina

 4. Klik op Google Preview

  Hier zie je een voorbeeld van hoe je pagina wordt getoond op Google

 5. Wijzig de titel

  Dit is de titel die wordt getoond in Google het is hier handig af te sluiten met een separator en de Site-titel (deze kun je als variabele toevoegen). Het wordt aangeraden om de titel rond de 60 karakters te houden. De balk onder de titel geeft dit ook aan, deze moet groen zijn.

 6. Wijzig de meta-omschrijving

  Deze vind je in het blok onder de titel. Ook hieronder zie je weer een balk, hierbij wordt 70 tot 160 karakters aangeraden. Denk eraan dat je meta-omschrijving goed aansluit bij de tekst op je home

 7. Klik op sluiten

 8. Vergeet de pagina niet bij te werken

Let op! Google kan ervoor kiezen een andere tekst te tonen dan degene die je hebt ingesteld. Dit gebeurt wanneer Google denkt dat een stuk tekst op je pagina beter aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker.