In onze blog over de WordPress 5 update werd benoemd dat je in de Gutenberg editor gebruik kunt maken van herbruikbare blokken. Dit is een handige functie voor het behouden van een bepaalde opmaak over de gehele website. Hier lees je hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen!

Een blok aanpassen

Als je al ervaring hebt met de Gutenberg editor dan zul je weten dat pagina’s worden opgemaakt uit verschillende blokken. Alle verschillende bloktypes hebben hun eigen standaard opmaak, zo is een knop bijvoorbeeld altijd donkergrijs en een kop altijd H2. Deze opmaak kun je zelf naar hartenlust aanpassen in de rechterzijbalk onder het kopje ‘Blok’.

Het blok herbruikbaar maken

Wanneer je het blok volledig hebt geoptimaliseerd, kun je deze herbruikbaar maken. Dit doe je eenvoudig door je muis over het blok naar wens te houden en op het menu te klikken (de 3 puntjes aan de rechterkant van de balk).

Hier kun je kiezen voor “Aan herbruikbare blokken toevoegen” en vervolgens de naam wijzigen zodat je deze later kunt herkennen.

Herbruikbaar blok toepassen

Vervolgens wil je het blok natuurlijk gebruiken op de rest van de site. Het herbruikbare blok staat nu tussen de andere blokken die je kunt gebruiken. Deze kun je inzien door linksboven op het plusje te klikken. Helemaal onderaan vind je het kopje “Herbruikbaar” waar je herbruikbare blokken zijn terug te vinden. Als je op het blok klikt wat je in wilt voegen wordt deze automatisch toegevoegd.

Wijziging aanbrengen over de gehele site

Wijzigingen aan een herbruikbaar blok worden automatisch doorgevoerd op de rest van de website. Daar hoef je verder niks meer voor te doen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het wijzigen van data zodat je website up to date blijft.

Wijzigingen aanbrengen per blok

Natuurlijk is het handig dat je maar één blok hoeft aan te passen om dit meteen door te voeren op de hele website, maar dit is niet altijd wenselijk. Gelukkig is het ook mogelijk om een herbruikbaar blok weer “normaal” te maken, zodat je alleen wijzigingen aanbrengt waar dat van toepassing is. In dat geval ga je naar het menu van het blok. Hier klik je op “naar normaal blok veranderen” en vervolgens kun je alle gewenste wijzigingen uitvoeren zonder dat dit de rest van de site beïnvloedt.

×